Každému jistě přijde na mysl kyselé zelí, která je součástí každé tuzemské domácnosti. K dalším možnostem jednoznačně patří uskladněné ovoce. Ale posviťme si na zdroje tohoto vitamínu blíže.
Nevím jak u vás, ale v naší rodině vede v žebříčku zdrojů vitamínu C rakytník. Každou podzim se zásobujeme krabičkami mražených plodů od nejmenovaného producenta. Uskladníme si je v mrazničce a průběžně vytahujeme asi hrst plodů, jejichž šťávu přidáváme do čaje. Doma sušené šipky jsou nezaměnitelný zdroj přírodního C-éčka, pokud když je pravda, že zalitím vroucí vodou se jeho značný obsah ztratí. Neméně zdravý je květák či brokolice, která obsahuje i látky bránící rakovinnému bujení buněk. Ale pojďme popořadě.
- Jedlé kaštany
Patří k podzimu. Vůně a chuť těchto plodů, které během sezóny vypadají jako malí ježci, je nezaměnitelná. Používají se k přípravě různých dobrot, ale třeba vyzdvihnout jejich největší benefit. Obsahují totiž tolik vitamínu C jako citrony.
Obsahují totiž tolik vitamínu C jako citrony.
- Rakytník
Je prakticky nenápadný keř, který je na péči maximálně nenáročný a přitom je tak léčivý jak jen málo běžně dostupných rostlin. Obsah vitaminu C je opravdu bohatý a právě díky tomu vyžene z těla viry, bakteriím nedopřeje množit se. Je výrazně nápomocný při léčbě angíny i chřipky. Zvýšený příjem vitamínu C se doporučuje i při neštovicích či pásovém oparu, takže si směle vylisujte šťávu a přidejte ji do vlažného čaje.
Podívejte se na nejlepší běžecké pásy a sportujte v pohodlí domova.